A székesfehérvári kyokushin karate története


Székesfehérváron, szervezett formában már 1976 óta foglalkoznak a Kyokushin karatéval, az országban Budapest után Fejér megye székhelyén alakult meg másodikként hivatalosan is klub. Az első csoport létrehozásában elévülhetetlen érdemei vannak Kovács Ferencnek, aki Budán László, Joháczi József és Koczor Attila személyében méltó társakra talált. Ők négyen biztosították a Kyokushin karate szakmai munkájának szervezettségét,minőségét és hatékonyságát. A fehérvári karate a kezdetektől viszontagságos utat járt be. A helyi sportvezetés sokáig nyíltan gyakorolta az általa elfogadott “T”-betűs ( TILTÁS-TŰRÉS-TÁMOGATÁS) megoldás első szavát. Embargó volt az újságban, tv-ben, rádióban és az iskolai tornatermekben. Éppen ezért kezdetben a szabad ég alatt, a Videoton Gyár melletti “Aszal-völgyben” jutott csak hely számukra. A kemény következetes, makacsul kitartó, eredményes munka is mintegy tíz esztendő elteltével éreztette pozitív hatását. A versenyek beindulásától kezdődően a fehérvári karatékák mindig az élvonalban voltak. Különösen sikeresnek mondhatják az 1985/86-os évet, amikor 21 arany, 19 ezüst és 17 bronzérmet szereztek a különböző bajnokságokon és viadalokon. A négy edző a sikeres munka mellett folyamatosan képezte magát edzői tanfolyamokon és minősítő övvizsgákon. Az 1985-ös évben sikeresen teljesítették az 1.Dan követelményeit. A Budán-Kovács Joháczi hármas 1989-ben túljutott a 2.Dan vizsgán,sőt Magyarországról először Budán László 1995-ben,Tokióban, a karate központjában, a Honbuban a 3.Dant is elérte. Lehetetlen felsorolni az összes fehérvári kyóst, aki aranyéremmel öregbítette a város hírnevét, így a teljesség igénye nélkül a leghíresebbek: Beke László, Bozsoki József, Budán Zsolt, Csizmadia Attila, Fritz Ágnes, Gaál László, Gulyás Tibor, Horváth Iván, Kapás Zoltán, Keller János, Kozma Kálmán, Lendvai József, Lovas Ágnes, Marócsik Viktor, Mátó Katalin, Németh Katalin, Pál Attila, Szíjártó József, dr. Tiber Péter, Tóth Adrienne, Tóth Péter, Tőke Erzsébet, Varga Imre… Különösen szépen csillog Tőke Erzsébet (egyszeres) és Németh Katalin (négyszeres) Európai-bajnoki aranyérme.

Az egyre több karatéka kinevelése szükségessé tette az osztódást, majd sorozatos névváltozásokon keresztül alakultak ki a jelenleg is működő klubok.

Ezek között van az 1991-ben hivatalosan bejegyzett, Budán László által megalapított Pagoda Sportegyesület amely a mai napig eredményesen működik. Jelenleg az egyesülethez tartozóan Székesfehérváron két helyen, a Váci szakközép iskolában és a Köfém Művelődési Házban, illetve Iszkaszentgyörgyön tartanak edzéseket.

A Pagoda Sportegyesület önálló stílusszervezetté fejlődött, elkötelezett, felkészült nagy tapasztalatokkal rendelkező edzők és fekete övesek a garanciája a jövő karatésainak a kineveléséhez. Fontos célként fogalmazódik meg a tagok közösségi életre nevelése, az önmagunkért és a másik emberért való felelősségérzet kialakítása.

Ne felejtsük el Sosai legfontosabb tanítását a hegyről, amelyre sok ösvény vezet fel, de azok akik feljutnak a tetejére, odafent találkoznak egymással, és a végső igazsággal.